the owner on chickybear blog

My photo
klang, Malaysia
criteria owner this blog..... we're just a simplest N happy go lucky person . Not believe ? Try to KNOW me lahh . Okey,thanks for the visit girl and boy ;)

team member's

Thursday, 27 December 2012

just trying :)

BISKUT CHOCOLATE CHIP 

Bahan-bahan :

1/2 lb butter ~ 250 gm ( sebuku)
3/4 cawan gula perang ( maklang guna cawan corelle tu - agak tinggi sikit)
3/4 cawan gula pasir
2 biji telur
2 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sd teh soda bikarbonat
4 oz hazelnut yang dah dipotong 8
12 oz choc chip
1 sd tehb vanilla
1/2 sd teh garam halus


Caranya:

1. Pukul butter denga gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.
3. Masukkan 1 sdt vanilla
4. Pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan bikarbonat dan garam. Pukul dengan kelajuan yang perlahan sebab kalau tak nanti habis terbang semua tepung tu.
6. Masukkan kacang dan choc chip dan gaul dengan perlahan sehingga rata.
7. Sudukan ke dalam dulang pembakar. Bakar dalam suhu sekitar 180C ( maklang tak tahu exact sebab oven tu dah tak ada nombor! agak2lah ye) Biskut tu dah masak kalau tengok bawah dia dah agak coklat dan garing.


Nota: Kalau nak rasa lebih coklat boleh jugak letakkan 1 sdb serbuk koko.


3 comments:

  1. Blogwalking here...

    cik merah follow your blog..
    follow blog saya juga ye(^_~)

    btw, nice recepi..boleh cuba nanti.. =)

    ReplyDelete

give your comment here :)